Hollandse onderwaterfilm onderschat

Voor boeiende onderwaterfilms hoeven we niet naar verre oorden, vindt Noordzeeduiker en onderwaterfilmer Marck Feller. Kleurige riffen filmen is geen kunst, een goed verhaal vertellen wel.

Foto’s: Ron Offermans

Hollandse wateren hebben volgens Feller genoeg in huis voor een interessante onderwaterfilm over biologische processen en bijzondere planten. „De Zeeuwse wateren lenen zich daar bij uitstek voor omdat de overgrote meerderheid van het leven oorspronkelijk niet uit deze wateren komt. Er leven Japanse oesters, Japans zeewier en talloze sponsjes en organismen die uit de hele wereld komen. Toch heb ik daar nog geen film over gezien”, vertelt Feller.

Hij vindt het jammer dat er zo weinig onderwaterfilms in Nederland gemaakt worden. Naast fervent Noordzeeduiker en filmmaker is hij jurylid van het North Sea Film Festival, een onderwaterfilmfestival dat afgelopen weekend voor de tweede maal plaatsvond in Den Haag. „Van de tachtig inzendingen waren er slechts twee onderwaterfilms van Nederlandse makelij.”

Een veel gemaakte denkfout is volgens Feller dat films over kleurrijke koraalriffen meer indruk maken op de kijker. „Er zijn maar weinig filmmakers die energie willen steken in Hollandse onderwaterfilms of de moeite doen om een echt verhaal te vertellen”, vindt de filmmaker. Hij vervolgt: „Het is vaak makkelijker om riffen in Egypte te filmen”.

Toch gaan er dagelijks veel duikers in Nederland met een camera te water. Er zijn wel degelijk mooie beelden te maken in Nederland, maar volgens hem ontbreekt vaak de vaardigheid en kennis van de filmmaker. „De Oosterschelde en de Grevelingen zijn ongelooflijk toegankelijk. Het is het mooiste onderwatergebied van Noord-West Europa. Daar zou veel meer gefilmd kunnen worden.”

Een probleem waar veel onderwater filmmakers mee te maken krijgen is dat ze ‘vaak geen chocola kunnen maken van het materiaal waar ze mee naar boven komen’. „Het aanbod aan mooie shots die je in Nederland kunt maken is er wel, maar dat is niet heel groot.” Je hebt er volgens hem een flinke dosis filmische creativiteit voor nodig. „Ook moet je harder zoeken naar mooi beeld. Meer research doen, echt weten wat je gaat filmen en uitzoeken wanneer je het beste het water in kan.”

Hij geeft toe dat duiken in de Noordzee niet voor iedereen weggelegd is. „De Noordzee is niet zo toegankelijk voor duikers, vaak ruw en het zicht is niet altijd even best.” Maar het gaat Feller dan ook niet altijd om mooie beelden, want vaak zit er wel een bijzonder mooi verhaal achter organismen in een donkere zee.”

“Duiken in de Noordzee is heel spannend, een beetje jongensboekachtig. Ik heb er veel avonturen beleefd.”

Zelf heeft de filmmaker een aantal Noordzee producties op zijn naam staan. „Duiken in de Noordzee is heel erg spannend, een beetje jongensboekachtig. Ik heb er veel avonturen beleefd.” Zo ontdekte hij de hydropoliep op enkele wrakken in de Noordzee die nog nooit aan de Nederlandse kant van de Noordzee waren gesignaleerd. „Dat is een dier, dat eruit ziet als een plant, een soort struikje. Dit soort organismen hebben een harde ondergrond nodig om zich te kunnen voortplanten. Daarom leven ze op wrakken. Een prachtig verhaal en heel bevredigend om te maken.”

Dit artikel werd op 6 november 2008 gepubliceerd op de website van Trouw