Gefinancierd met persoonlijke creditcards

De films die je tijdens Pluk de Nacht ziet, komen overal vandaan en zijn altijd ontstaan vanuit een liefde of fascinatie. De regisseur van Winnebago Man werd gedreven door nieuwsgierigheid naar de immer scheldende presentator Jack Rebney.

Fotografie: Bas Losekoot

“Ik kreeg de VHS-tape van een vriend, de kwaliteit was allang niet meer optimaal door de vele keren dat de tape gekopieerd was. Ik bekeek de band met een groep vrienden en begreep direct waarom die video van hand tot hand ging. Jack was een tierende idioot. Het duurde niet lang voordat we zijn vocabulaire overnamen.”

Regisseur Ben Steinbauer heeft het over Jack Rebney, aka de Winnebago Man, die in de jaren ’80 het gezicht van de campercommercials van fabrikant Winnebago was. De outtakes van mislukte opnames vol hysterische scheldkannonades, waarin de gefrustreerde Jack Rebney boos was op de wereld en op zichzelf, gingen de wereld over. Toen YouTube haar intrede maakte in 2005 was er helemaal geen houden meer aan. Jack Rebney werd een van de eerste viral video supersterren, tevens werd hij bekend als de kwaadste man ter wereld.

Regisseur Steinbauer raakte gefascineerd door hem. Wie is die Jack Rebney? Wist hij van de tape? Hij huurde een privé detective in en spoorde hem op in zijn afgelegen huis in Noord-Californië, ver van de bewoonde wereld. Onbedoeld werd regisseur Steinbauer een van de hoofdpersonages in zijn eigen debuutfilm. “Ik had van te voren niet kunnen bedenken dat de relatie tussen Jack en mij zo’n grote rol zou gaan spelen in de documentaire. Je ziet echt dat ik totaal onvoorbereid voor de camera sta. Mijn haar is vet, mijn broek zakt van mijn billen. Ik zie er echt niet uit.”

Als Steinbauer eerder geweten had waar de film heen zou gaan zou subsidie aanvragen wellicht makkelijker zijn geweest. “Ik kon het script gewoon niet verkopen. Wat moest ik tegen potentiële financierders zeggen? Kom met me mee in de achtbaan, we zien wel waar de film strandt? Ik had geen idee of ik Jack überhaupt ging vinden, laat staan dat ik wist of er een verhaal in zat. De film werd bij gebrek aan sponsoring dan ook gefinancierd door middel van heel veel persoonlijke creditcards.”

“Je ziet dat ik totaal onvoorbereid voor de camera sta. Mijn haar is vet en mijn broek zakt af”

Steinbauer geloofde tijdens het draaien zelf ook niet altijd in de film. “Toen Jack me er tijdens mijn tweede bezoek aan hem uitgooide, had ik weer even een twijfel moment. Ik wist dat ik een geweldig karakter voor mijn film had maar hij begreep mijn fascinatie voor hem niet. Begrijpelijk, hij is immers ongewenst beroemd geworden en boos om zijn verworven cultstatus. Ik maakte hem duidelijk dat ik hem echt niet opnieuw publiekelijk wilde vernederen.”

Het onvoorspelbare gebeurde. Steinbauer en Rebney raakten bevriend. Wekelijks hangt de regisseur met Jack aan de telefoon. “Vanmorgen belde hij me nog om te vertellen dat hij goed thuisgekomen was. Ik vind het een grote eer dat ik tot het selecte vriendengroepje van Jack behoor. Hij heeft maar een half dozijn vrienden, mijn vriendschap met hem is me veel waard.”

Ondertussen leven de Winnebago Man tapes voort en blijft de 80-jarige Jack er iedere dag fans bij krijgen. De brompot heeft inmiddels ook een eigen populaire website waar hij regelmatig en ongegeneerd zijn kritiek op het moderne leven spuit. Volgens de regisseur heeft Jack zijn populariteit te danken aan zijn herkenbare pure karakter. “Zelfs mijn opa en oma zijn dol op de Winnabago Man. Veel mensen herkennen iets van hun eigen tante, buurman of grootvader in Jack Rebney. Hij zegt wat hij denkt, heeft een zeer vrije geest en ondanks dat is hij ook nog eens extreem charmant.”

Dit artikel werd gepubliceerd in de Daily Pluk, Pluk de Nacht 2010