Döner macht schöner

LAST MINUTE FRANKFURT AM MEIN – De skyline steekt statig boven de stad uit. Mannen in pakken domineren het straatbeeld. Er wordt druk zaken gedaan, maar ’s avonds is het centrum verlaten. Toch, in de buitenwijken, leeft het ook ’s nachts.

De gebouwen van de Europese Centrale Bank, de Deutsche Bank, Commerzbank en Frankfurter Messe concurreren qua hoogte en glimgehalte sterk met elkaar. De stad is een walhalla voor wolkenkrabber- lovers. En voor zakenlui, want het financiële centrum van Duitsland heeft zich hier, in de vijfde stad van Duitsland, gevestigd. In het stadspark lezen mannen in maatpakken de krant, met een kop Starbucks koffie aan hun zijde. Het is er druk tijdens lunchtijd. In tegenstelling tot ‘s avonds, dan kun je er een speld horen vallen. Voor vertier moet je dan echt ergens anders zijn.

In de studentenwijk Bockenheim bijvoorbeeld. De woonplaats van amateur-gids Kathrin Leimner (25). ‘We gaan meteen maar even een fiets huren. Want dat is de beste manier om de stad te verkennen’, legt ze uit. En voor een fiets hoef je niet lang te zoeken. Net als in Berlijn, Stuttgart, München en Keulen staan er luxe huurfietsen, eigendom van de Deutsche Bahn, op iedere hoek van een drukke straat. Na een simpel registratie telefoontje klikt het slot open en fiets je voor een redelijk prijsje weg. En zo zigzag je, bij gebrek aan fietspaden, tussen het drukke verkeer door. De lokale fietsalliantie heeft nog veel werk te doen. ‘Fiets maar over de stoep, dat is veiliger. Het mag niet maar wordt wel gedoogd’, roept ze.

Ze neemt ons over de ijzeren brug mee dribtebach, naar de andere kant van de Main rivier. ‘Zo noemen Frankfurters dat, als ze naar de wijk Sachsenhausen gaan, aan de andere kant van de rivier. Sommigen vinden dat die buurt niet bij de stad hoort en blijven liever aan hun eigen kant, hibdebach’, legt ze uit. Vanuit Sachsenhausen is de indrukwekkende skyline nog beter te aanschouwen. De gotische Frankfurter kathedraal vormt een groot contrast met de futuristische gebouwen. De oever staat bekend om haar grote hoeveelheid musea, de gigantische vlooienmarkt iedere zaterdagochtend en de bootrestaurants met hun lokale specialiteiten.

Handkäse mit Musik is de bekendste specialiteit uit de Hessen regio en alleen al om de absurde naam het proeven waard. Het gerecht bestaat uit een ronde zure kaas, gemarineerd in olie, geserveerd met rauwe uien en kummel. De kaas is overigens ook zonder muziek, de uien, te bestellen. De naam komt van de flatulentie die dit gerecht teweegbrengt. Je gaat er muziek van maken, alleen komt deze niet uit je mond. De kaas is gemakkelijk weg te spoelen met een van de andere regionale specialiteiten, de appelwijn. Een cider, zuur van smaak, die wordt geserveerd in een geribbeld glas. ‘Het glas heeft ribbels vanwege het vettige eten, anders glijdt het uit je hand’, vertelt Kathrin terwijl ze een slok neemt.

‘Het is jammer dat de groeiende economie in de stad kleine cafeetjes doet verdwijnen. Dan wordt er ineens weer een wolkenkrabber gebouwd, en weg is het kroegje’, vertelt onze gids. ‘Maar gelukkig heeft de gezellige wijk Bockenheim er nog genoeg.’ Aangezien de universiteit zich in deze buurt huisvest, wonen er veel studenten. De populaire Celsius bar speelt daar met haar schnitzelavond op maandag, en burgeravond op woensdag, handig op in. Gezond eten lijkt niet zo belangrijk. ‘Er zijn veel vette happen verkrijgbaar. Een broodje döner bijvoorbeeld, is razend populair. Wij nemen het gezegde, Döner macht schöner, hier heel serieus’, vertelt ze lachend.

 

DOEN
Bekijk de skyline vanaf de fiets.De luxe Deutsche Bahn fietsen staan op de hoek van drukke straten en kosten 0.08 cent per minuut of 9 euro voor 24 uur. Shoppen bij de hippe tweedehands Kleidermarkt, Kurt-Schumacher Straße 43 of op de immense vlooienmarkt aan de Main oever in Sachsenhausen, iedere zaterdag van 9.00 tot 14.00.

DRINKEN EN ETEN
Burgers, schnitzels en appelwijn bij de Celsius bar, Leipziger Straße 96. Stattcafé, Grempstraße 21, voor een gezond ontbijt, reusachtige Milchkaffee en een krantje. Loungen met cocktails kan in deze zakenstad bij Moloko, Kurt-Schuma cher Straße 1.

ROCKEN
Bij Slachthof, in Wiesbaden. Neem de S-bahn en dans met de jongeren uit de regio in dit oude slachthuis. Swingen kan ook bij het cultuurcentrum Batchkapp, Maybackstraße 24 of bij de liberale Club Voltaire, Kleine Hochstrasse 5, waar er tevens flink gediscussieerd kan worden.

Dit artikel werd gepubliceerd in Dagblad de Pers