De geur van goulash

LAST MINUTE BOEDAPEST – Negen bruggen delen de stad in tweeën. Boeda is groen en rustig. Pest levendig en druk. De Donau is zo bruin als goulash en onder de grond bruist het nachtleven.

Ieder jaar mei, bellen jonge Boedapesters elkaar op. ‘Dan begint het uitgaansseizoen weer. Veel bars sluiten in de winter, en ieder voorjaar openen er weer nieuwe clubs’, vertelt Attila Fodor (34), dj en gids voor deze gelegenheid. ‘Het uitgaansleven verschuift sterk in Boedapest. Omdat veel van deze underground clubs en bars in gekraakte panden zitten, worden ze soms uit het niets opgedoekt en duiken ze plotseling elders weer op.’

De mobiele club A38, een vrachtschip uit de Oekraïne, is voor Boedapesters wel al vijf jaar een populaire uitgaansgelegenheid. Attila: ‘Soms zijn underground clubs zo underground, dat het eten slecht is en het geluid niet om aan te horen. Bij A38 is dat alles juist perfect.’

De bar Corvin Tetö heeft de underground naar boven gebracht, met een reusachtig retro terras op het dak van een warenhuis. De kerktorens zijn je gelijken en dansen kan totdat de zon opkomt. ‘Corvin is een van mijn favoriete clubs omdat het uitzicht er zo mooi is. Je moet wel echt van het bestaan afweten want je loopt er zo voorbij’, waarschuwt Attila. Naast de shoarmatent, grenzend aan het warenhuis, bevindt zich een ingang met een trap naar boven. De verdekt opgestelde oude goederenlift schijnt ook nog te werken, en vervoert de luie medemens naar boven.

Uitrusten doen de Boedapesters in een van de vele thermische baden. Bij Szechenyi, gelegen in het stadspark, vind je oude mannetjes in zwembroek die hun hersenen kraken tijdens een spelletje schaak. Het buitenbad van 38 graden is hun absolute favoriet. Het okergele neobarokke badencomplex heeft twaalf binnenbaden en drie buitenbaden. Gegarandeerd genoeg warmwatergenot voor gerimpelde oude wijven handjes. Ook hier is de entreeprijs laag en doen de masseurs hun werk voor een aantrekkelijk tarief. Let wel, niet alle massages zijn even ontspannend. Bij de Vizí massage wordt aanzienlijk hard geknepen, deze sadistische techniek moet je wel kunnen verdragen. Szechenyi doet niet aan Engelstalige bordjes, daardoor wordt een bezoek aan dit complex een ware ontdekkingreis.

Maar badhuizen en uitgaan worden net zo gemakkelijk gecombineerd in Boedapest. De legendarische Cinetrip feesten in het Rudás badhuis trekken bezoekers uit binnen- en buitenland. Deze eeuwenoude warmwaterbaden worden eens per maand omgetoverd tot een sprookjesachtige danshal. Terwijl je van je cocktail nipt in het Turkse bad, swingen er buikdanseressen om je heen. Attila is een groot fan van deze feesten en treedt er regelmatig op als dj: ‘Het Cinetrip seizoen bij de Rudás baden is nu over, maar we zijn bezig met het opzetten van dansfeesten bij Szechenyi, in de openlucht, en dat wordt minstens zo leuk en spectaculair.’

Ontbijten doet de gegoede burger niet te vroeg, bij káveház, 19de eeuwse gebak- en koffietempels. Er zijn er velen, verspreid door de stad. Zowel in het drukke Pest, waar je komt om te werken en te stappen, als in het groene Boeda, waar je lekker rustig kunt wonen en wandelen. Het bewandelen van de Géllertberg in Boeda is een populaire bezigheid voor velen. Het standbeeld van Géllert, een Venetiaanse bisschop, staat precies op de plek waar hij in 1046 van de rotswand naar beneden werd gegooid door opstandige Hongaren. Het uitzicht over de stad en het bloedkleurige water in de waterval, dat de heilige Géllert heeft vergoten, maakt de vermoeiende tocht de berg op, het dan toch waard.

Vanaf de berg rol je zo over de Elisabethbrug naar de drukke Váci Utca, de koopgoot van Pest. De geur van goulash komt je tegemoet. Toch kun je deze straat beter vermijden. De beste Hongaarse maaltijd eet je nou eenmaal niet in het toeristische hart van de stad. Daar moet je, net als het ondegrondse uitgaansleven, naar op zoek.

ETEN


Kiado Kocsma, Jókai Tér 3. Voor koude appelsoep met gember. De kroeg is boven, het sfeervolle restaurant met leeslampjes, boekenkasten en kaartende oude mannetjes, beneden.
Menza, Liszt Ferenc 2. Jaren ’70 interieur met bloemetjesbehang. Oranje dekentjes houden je warm op het terras buiten.
Spoon, Vigadó Tér. Luxe eten en loungen op een boot aan de Donau.

 

DRINKEN EN DANSEN
A38. Schip aan de Donauoever bij de Petöfibrug, aan de Boeda-kant. Livemuziek, cocktails en dancenights.
K2, Üllői utca 51. Dansen op de derde etage van een oude kazerne.
Corvin Tetö, Blaha Lujza Tér. Genieten van het uitzicht en dansen tot de zon opkomt.
Fecske, Árpád Fejedelem utca 8. Een dakcafé met drie terrassen en een dansvloer.

BADDEREN
Gellért. Art Nouveau gebouw, zwemkleding toegestaan. Mannen en vrouwen gedeeltelijk gescheiden.
Rudas. Gebouwd in 1566. Zwemkleding niet toegestaan, mannen en vrouwen gescheiden.
Széchenyi. Neobarokke stijl. Zwemkleding toegestaan, mannen en vrouwen niet gescheiden.

Dit artikel werd gepubliceerd in Dagblad de Pers