De gevaren van de gouden stad

LAST MINUTE PRAAG – Je vindt er geen lelijk gebouw. De stad zelf is het mooiste monument. Het eten is vettig en groenten zijn schaars. En een halve liter bier is goedkoper dan een espresso, met alle gevaren van dien.

‘Welkom in Praag. Gefeliciteerd, je hebt het eerste gevaar overwonnen’ zegt de hoteleigenaar triomfantelijk bij binnenkomst. ‘De taxi van het vliegveld naar de stad. Taxichauffeurs horen bij de maffia. Veel toeristen worden afgezet of belanden nooit op de gevraagde bestemming.’ ‘En het tweede gevaar dan?’ vraag ik nieuwsgierig. ‘De tasjesdieven. Vooral als je dronken over straat loopt weten ze je te pakken. Zorg dat je altijd in een rechte lijn loopt’, tipt hij.

In een rechte lijn dus, vanuit het monumentale Wenceslausplein, met een lengte van 700 meter meer een boulevard dan een plein, vol fastfood ketens, winkels en stripclubs, op weg naar het oude centrum. Als je in de vooronderstelling bent dat cabaret om te lachen is, is Praag erg grappig. Echter, cabaret is Tsjechisch voor seksclub. ‘Vooral buitenlanders komen voor de Praagse cabaret, het schijnt nogal bijzonder te zijn’, vertelt  amateur-gids Larry Flaig.

Toeristen kun je niet omzeilen in de Tsjechische hoofdstad en zijn onderdeel van het straatbeeld. Na de Fluwelen Revolutie van 17 november 1989 is de stad langzaam steeds meer toeristen aan gaan trekken. Kroegen met een bordje ‘no stag groups’ op de voordeur zijn niet uniek. ‘Tsjechen houden niet van luidruchtige vrijgezellen uit Engeland, Italië en Duitsland, en voor iedereen die deze mening deelt, is een bezoek aan Praag in het weekend sterk af te raden’, vertelt Flaig. De stad lonkt voor jonge Europeanen vanwege de lage bier prijs en de hoeveelheid die ervan in een pul gaat. ‘Je kunt er zoveel van drinken als je wilt want er zit geen gist in, dus de hoofdpijn blijft uit’, weet Flaig.

Als je vroeg opstaat kun je de Karelsbrug, die over rivier de Moldau loopt, rustig over wandelen. Deze bekendste brug van Praag verbindt de oude stad met een andere wijk in het centrum, Malá Strana, de kleine zijde. Wacht je te lang met de oversteek, dan loop je over de hoofden en moet je karikatuur tekenaars ontwijken. Malá Strana is bekend om de Praagse burcht en het weidse uitzicht over de stad, de stad van de honderd torens, dat er eigenlijk 550 zijn. De wijk stikt van de middeleeuwse steegjes en Barok paleizen die qua protserigheid met elkaar concurreren. Deze zijn nu veelal in gebruik genomen door diverse ambassades.

Terwijl je van je drankje nipt tussen de kroonluchters, kijk je recht in de anus van een sculptuur van een reusachtig dood paard

In de cafe’s van de nieuwe stad, een gedeelte van het centrum dat geboren is uit een 14de eeuws stadsplanning project, pronken Art Deco en Art Nouveau inrichtingen. In café Slavia kletsen opgedirkte Praagse vrouwen bij. Dit stijlvolle café was sinds 1863 al de hangout van intellectuelen, schrijvers en artiesten. Met uitzicht over de Moldau genieten bezoekers van bijzondere koffie, zoals de latté Slaviato; espresso met honing, warme melk en een stukje pure chocolade erbovenop. Café Lucerna doet niet onder voor de chique inrichting van Slavia. Het café ligt weggedoken in een passage aan Wenceslausplein. Een bijzonder uitzicht vanuit het café. Terwijl je van je drankje nipt tussen de kroonluchters, kijk je recht in de anus van een sculptuur van een reusachtig dood paard, dat ondersteboven in de hal hangt.

Voor het ruigere Praag moet je de buitenwijken in. Een bezoek aan de kroeg Vystrelenyho oka, het uitgestoken oog, in de arbeiderswijk Žižkov, doet je de pracht en praal van de stad vergeten. Gambrinus van de tap en utopenec, worst met ui, gemarineerd met azijn, dragen bij aan de geur van de kroeg. De barman loopt in korte broek, houdt het café warm door blokken hout op het vuur te gooien en zorgt ervoor dat niemand met een leeg glas zit. En dat is meteen het derde gevaar van de stad. Zonder te vragen wordt je pul bijgevuld en blère je mee met de dronken Tsjechen, waardoor gevaar twee ineens heel dichtbij komt.

DOEN
Struin door Letná park en geniet van het uitzicht van de oude stad. Of wandel op zondag met de Tsjechen de Žižkov berg op.
Bezoek het geboortehuis van de bekendste inwoner van Praag, Frans Kafka, Náměstí Franze Kafky.
Bekijk de graftombes op Europa’s oudste Joodse rustplaat, Široká 3.
Lekker winkelen op Národní tussen de Jugenstil gebouwen.
Ontwijk de drukbezochte Karelsbrug overdag, wandel er in alle rust ‘s nachts overheen.

ETEN DRINKEN DANSEN
Opwarmen met een kopje latté Slaviato bij het Art Deco ingerichte café Slavia, met uitzicht over de Moldau, Smetanova nábřeží.
Grote bieren bij het stijlvolle café Lucerna, Vodičkova 36, waar je vervolgens naar de film kunt.
Goedkoop bier en een vette authentieke Tsjechische hap bij Vystřelenýho oka, het uitgestoken oog, Božích Bojovníku 3.
Cocktails bij de hippe tentjes M1, Mastná 1, en Bombay Cafe, Dlouhá 31, aan de rand van de Joodse wijk, voor als je genoeg hebt van het bier.
Dansen in een voormalig zwembad bij Karlovy Lázně, Smetanovo Nábŕeží 198. Of bij Roxy, een mythische club, gevestigd in een oud theater, Dlouhá 33.

Dit artikel werd gepubliceerd in Dagblad de Pers