Zenobia

In juni 1980 vertrok de Zenobia met 100 vrachtwagens aan boord vanuit Zweden naar Syrië. Het 173-meter lange gloednieuwe schip heeft haar eindbestemming nooit gehaald. De Zenobia zonk naar 42 meter voor de kust van Larnaka, Cyprus. Was het de Mossad, the Israelische geheime dienst of zonk het schip door een technisch falen? Ik zocht het uit.

Voor deze documentaire heb ik samen met mijn vader, onderwaterfilmmaker Edward Snijders, onderzocht wat er 30 jaar geleden misging. Ruim een week lang doken we op dit kunstmatige rif, we keken rond in de machinekamer, zwommen door het cafetaria, langs de vrachtwagens, maakten kennis met de murenes, we praatten met ooggetuigen en speurden bibliotheken af naar oude krantenartikelen. Het resultaat is een documentaire van 26 minuten. De film won de eerste prijs op het British Underwater Image Festival 2011 in Londen.

Bekijk de teaser hier.